1905 tarihinde Erkan- Harbiye'yi bitirdikten sonra Manastıra gitti.Burada Enver Paşa'yı da yanına alarak İttihat ve Terakki'nin Manastır şubesini açmıştır.1909'daki Meşrutiyet karşıtı ayaklanmayı bastırmak için Selanik'ten gelen Hareket Ordusunda yer aldı.Daha sonra 1912'de başlayan Balkan Savaşlarına katıldı.
1914'te Genel Kurmay II.Şube Müdürü olarak görev aldı.1914'ün sonlarınad Yarbay oldu.1915'te ise Basra (Irak) valiliğine atandı.
Çanakkale Cephesinde büyük başarılar elde etti.Buradaki başarılarından ötürü Kazım Karabekir'e ''Kut'ül Amare Fatihi'' veya ''Alçıtepe Kahramanı ''namıyla ün salmıştır.Ayrıca Çanakkale Çephesi'nde Albay rütbesine yükselmiştir.
I.Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Kafkas Cephesi'nde görev yaptı.Daha sonra 1919'da 15.Kolordu Komutanlığına atandı.
Amasya Genelgesi'nden sonra Mustafa Kemal'in tutuklanması için kendisine gönderilen telgrafa rağmen Mustafa Kemal'e '' Paşam, ben ve ordum emrindeyiz'' diyerek Kurtuluş Savaşı'nı ve Mustafa Kemal'i nasıl desteklediğini göstermiştir.1920 tarihinde Doğu Cephesi'nde Ermenilere karşı savaşarak 3 Aralık 1920'de Ermeni Hükümeti ile Gümrü Barış Antlaşmasını imzalamıştır.Buna göre Kars,Ardahan ve çevresi Ermenilerden alınmış ve Ermeniler, Sevr Antlaşmasını tanımadıklarını kabul etmişlerdir.
Kazım Karabekir Paşa, Sakar Savaşı'nın Türk ordusu tarafından kazanılması üzerine Sovyetler Birliği ile Kars Antlaşması'nı imzalamakla görevlendirildi.13 Ekim 1921'de Kars Antlaşması'nı imzaladı.
1922'de Ankara'ya gelmiş,Edirne milletvekili olarak görev yapmıştır.
1923'te İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi.Aynı yıl Korgeneral rütbesine terfi ederek I.Ordu Müfettişliğine atanmıştır.
Kazım Karabekir, 1924'te Cumhuriyet Halak Partisinden ayrılarak Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının
kurucularından biri oldu.Yalnız bu bu partinin ömrü kısa sürdü.Doğuda çıkan Şeyh Sait İsyanından bu parti de sorumlu tutularak kapatılmıştır.Daha sonra Kazım Karabekir, 1926 Atatürk'e suikast davasında İstiklal Mahkesi'nde yargılanıp suçsuz bulunmuştur.
Yönetime muhalif olduğu için 1927'de siyasetten ayrılmak zorunda kalmıştır.Uzun bir süre siyasetle uğraşamadı ; ancak 1939'da İstanbul'dan milletvekili seçilerek siyasete yeniden dönme fırsatı bulmuştur.1946'da Meclis Başkanlığı görevine seçildi.Bu görevi devam etirirken 1948'de Ankara'da hayatını kaybetti.Üç çocuk babası idi.
Çok sayıda eseri mevcuttur.Bunlardan bazıları :Birinci Cihan Harbine Neden Girdik ,İttihat ve Terakki Cemiyeti, Ermeni Dosyası,Hayatım, İzmir Suikastı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder