19 Ekim 2010 Salı

SORULAR VE CEVAPLARLA İNKILAP TARİHİ

1-
1-Osmanlı devletinin 1.Dünya Savaşına girme nedenlerini yazınız?
-Osmanlı Devleti son yıllarda Balkanlarda toprak kaybetmişti.Kaybettiği toprakları geri almak istemesi.
-Devletin kaybettiği itibarını yeniden sağlama düşüncesi.
Osmalı Devleti'nin siyasi alanda yalnız kalması.Çünkü İngiltere ve Fransa Osmanlı'ya kapılarını tamamen kapatmışlardı.Rusya zaten son iki yüzyıldır boğazları alarak Akdenize inmeye çalışıyor.Osmanlı yöneticileri bu siyasi yalnızlıktan kurtulmak için Almanya'ya yaklaşmışlardır.
Avrupalı Devletlerin Osmanlı Devletinin içişlerine  karışması.Örneğin Doğu Anadolu'da yaşayan Ermenileri idare etmek amacıyla Avrupalı iki müfettiş görevlendirilmiştir.
-Osmanlı Devleti savaştan önce İngiltere'ye parasını ödeyerek iki savaş gemisi yaptırmıştı ve parasını ödemişti.Ancak savaş başlayınca İngiltere gemilere el koymuş, Osmanlı Devletine vermemiştir.Bu durum Osmanlı halkını ve Osmanlı yöneticilerini oldukça öfkelendirmiştir.Nitekim ileride Alman gemileri Yavuz ve Midilli olarak Osmanlı Devletî'nin emrine geçince bu durum halkı oldukça heyecanlandıracaktır.
-Yönetimi elinde bulunduran İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin Alman hayranlığı; ayrıca Almanya'da Osmanlı Devletinin kendi tarafında savaşa girmesini istiyordu.Almanya, Osmanlı Devleti'nin dini,nüfus ve Halifenin siyasi gücünden yararlanmak istemiştir.
-İngiliz donanmasını atlatan iki Alman gemisi Goben ve Breslav gemilerinin Osmanlıya sığındı.Osmanlı Devleti bu iki gemiyi aldığını açıklayarak Yavuz ve Midilli adını vermiştir.Daha sonra bu iki gemi Rus limanlarını bombalamıştır.Böylece Rusya Osmanlı Devletine savaş açmıştır (1 Kasım 1914)
2-Osmanlı Devleti 1.Dünya Savaşında hangi cephelerde savaşmıştır?
 Çanakkale, Kafkas, Suriye-Filistin,İran-Irak,Kanal(Mısır),Hicaz-Yemen,Galiçya,Makedonya ,Galiçya,Romanya cephelerinde savaşmıştır.
3-Osmanlı Devleti Anadolu’da yaşayan Ermenileri neden göç ettirmiştir?
-1878'den sonra Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermeniler Rusya ve İngiltere'nin kışkırtmalarına kanarak bağımsız bir devlet kurmak için ayaklanmalar çıkarmışlar ve Anadolu'da büyük kanlı olaylar gerçekleştirmişlerdir.Ermeniler, Taşnak, Hınçak, Ararat gibi örgütler kurarak ayrılıkçı faaliyetlerini devam ettirmişlerdir.I.Dünya Savaşı devam ederken Ermenilerin bir kısmı Rus ordusunda Osmanlı ordusuna karşı savaştılar.Bunun üzerine Osmanlı yöneticileri 27 Mayıs 1915'te Tehcir ( göç) Kanunu çıkararak Ermenileri Suriye ve Irak'a göç ettirmiştir.
4-Mustafa Kemal,’Geldikleri gibi giderler’ sözünü hangi olay karşısında söylemiştir?
Mustafa Kemal,Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonra Suriye cephesinden İstanbul'a döndüğünde İtilaf devletlerinin donanmasını görür.Bunu üzerine üzülür ama kararlığını ve Türk milletinin azmini,esarete boyun eğmeyen özeliğini bildiğinden bu sözü söylemiştir.Nitekim dediği gibi olmuştur.
5-Mondros Ateşkes Anlaşması hangi tarihte, hangi devletler arasında imzalanmıştır?
30 Ekim 1918'de Osmanlı Devleti ile İtilaf devletleri arasında imzalanmıştır.
6-Mondros Ateşkes Anlaşmasını, Osmanlı Devletinin işgali açısından değerlendiriniz.
Osmanlı Devleti,bu antlaşmayı imzalamakla savunmasız kalmış ve işgallere açık bir duruma gelmiştir.
7- Mondros Ateşkes Anlaşmasına Osmanlı devletini tutumu ne olmuştur?
İşgallere sessiz kalarak belli bir süre daha yaşamayı ümit etmiştir.
8- Mondros Ateşkes Anlaşmasına Mustafa Kemal’in ve Türk halkının tutumu ne olmuştur?
Mustafa Kemal,Mondros'a çok büyük tepki göstermiş, işgallerin haksız olduğunu belirtmiş ve protesto telgrafları göndermiştir.Türk halkı mitingler düzenleyerek, cemiyetler ve Kuvayı Milliyeyi oluşturarak işgallere boyun eymeyeceğini göstermiştir.
9-Paris Barış Konferansı kimler arsında, ne zaman ,neden yapıldı; hangi kararlar alındı?
10- Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra Anadolu’da faaliyet gösteren zararlı cemiyetlerin adlarını ve amaçlarını yazınız.
11- Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra Anadolu’da kurulan milli cemiyetlerin adlarını ve amaçlarını yazınız.
12-Kuvayı milliye nedir, neden ortaya çıkmıştır,özellikleri nelerdir?
13-Mondros Ateşkes Anlaşmasından sonra İtilaf devletlerinin işgal ettikleri yerleri yazınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder